Att skaffa hund

maj 4, 2020 Posted in Uncategorized by Inga kommentarer

Många drömmer om att skaffa hund någon gång i sitt liv. Att få en trogen vän som sällskap både hemma i soffan och ute på promenaderna. Det kan verka som ett stort projekt att skaffa hund, men under rätt förutsättningar finns det stora chanser att hunddrömmarna kan bli till verklighet. Här ger vi våra bästa råd så att du ska kunna veta om du är redo för en hund.

Har du ett bra nätverk?

Att ha en hund innebär ett stort ansvar. Det är en egen individ som du kommer att behöva ta hand om, med sina egna känslor, svagheter och egenskaper. Hunden är som ett barn och har även stark flockinstinkt. Det går inte att lämna en hund ensam i alltför långa stunder. Faktum är att hunden enligt lag måste rastas var sjätte timme. Så om du har en vanlig åttatimmars arbetsdag måste du redan i förväg komma på någon lösning så att hunden får komma ut under dagen.

Om du inte kan ta med hunden till jobbet kanske det finns något hunddagis i närheten där hunden kan vara på dagarna. Det finns också andra lösningar, till exempel en hundrastare eller dagmatte som kommer hem till dig och rastar hunden några gånger om dagen. Om hunden ska kunna fungera exempelvis på ett hunddagis är det viktigt att den redan tidigt blir van vid andra hundar och människor. Om hunden blir ängslig och börjar med destruktiva beteenden så kanske den inte kan vara kvar på hunddagiset. Då gäller det att ha andra lösningar förberedda. Prata runt med släktingar och vänner och se om det finns några hundintresserade som skulle vara beredda att hjälpa till i värsta fall. Det är säkerligen många som vill ställa upp, särskilt de personer som inte själva kan ha hund av olika skäl. Tänk på att uppfostran av hunden är viktig även i detta fall – ingen vill vakta en bångstyrig jycke.

Har du råd att skaffa hund?

Utöver kostnaden för valpköpet hos uppfödaren måste man ta flera månatliga kostnader med i beräkningen. Det viktigaste är kostnaden för försäkringar så att hunden kan få veterinärvård om den skulle bli sjuk. Sjukdomar är tyvärr vanligt bland hundar och de kan drabbas av allt ifrån höftproblem till cancer. Sedan tillkommer kostnaden för mat, vilket kan bli många hundralappar i månaden beroende på hur stor hunden är. Hunddagis kostar även det några tusenlappar i månaden. Du bör också tänka på att du måste vara hemma till hundra procent under de första månaderna med valpen.