Hundpromenader på nya sätt

maj 4, 2020 Posted in Uncategorized by Inga kommentarer

Hunden sneglar slött på kopplet från en bekväm position i soffan. Den är uttråkad och gnyr frustrerat. Du vet att det är dags att ta en promenad men vill helst slippa och göra annat. Hur kommer man ifrån den vardagliga tristessen som hundägare? I den här artikeln går vi igenom hur man kan variera hundpromenaderna så att det blir roligare att ge sig ut.

Springa med hunden

De flesta större hundraser har ett stort behov av motion och så länge hunden inte är allt för gammal är det en mycket bra aktivitet. Det kan vara ganska tråkigt att springa ensam men tillsammans med en hund kan du få en trogen träningskompis som både peppar och behöver egen uppmuntran. Nästa gång du tar på dig löpartightsen kommer hunden att stå redo vid ytterdörren som en riktig träningscoach.

När du springer med hunden är det extra viktigt att hålla koll på kopplet så att hunden inte springer ut i trafiken. Du bör också svalka av hunden genom att blöta tassar och huvud med vatten om det är varmt ute. Om det finns ett bad i närheten är det ett perfekt avslut på löpturen. Något som kan skilja sig från löpträning utan hund är alla pauser då hunden ska nosa och kissa. Låt naturligtvis hunden göra detta utan att stressa på. Det är väldigt viktigt att hunden får utlopp för sitt behov av att nosa och kommunicera med andra hundar. Ett sätt att lösa avbrottet i pulsträningen är att jogga på plats eller att införa några välgörande stretchövningar.

Cykla med hunden

Med hjälp av en särskild koppelhållare som du sätter fast på cykeln är det fullt möjligt att cykla med hunden. Du bör använda en sele på hunden och cykla väldigt försiktigt. Att hålla kopplet i handen är inte att rekommendera eftersom det kan vara farligt både för dig och hunden. Var uppmärksam på hundens signaler och ta en paus då och då.

Promenera med apport

Att gå till affären och köpa en tidning kan bli lite extra roligt om hunden får bära tidningen i munnen. Det är inte alla hundar som tycker om att apportera, men somliga raser såsom fågelhundar brukar ha ett stort driv till detta. Försök att lära hunden att ha kvar tidningen tills du säger till, så att den inte släpper tidningen så fort den får upp något intressant doftspår. Börja med korta turer och förläng avståndet allt eftersom. Om det inte är aktuellt att köpa en dagstidning kan ni öva med pinnar och andra saker som hunden kan bära i munnen. Glöm inte bort att gå vanliga promenader varje dag – hunden behöver få nosa och göra det den vill.

Ha ett mål med promenaderna

Istället för att planlöst ströva omkring i grannskapet, se till att ha en rolig destination under promenaderna. Det kan exempelvis vara att gå till ett ställe där hunden får springa fritt, eller att besöka en agilitybana eller en lekkompis. När hunden börjar ana vart ni är på väg kommer den förmodligen att bli väldigt glad. På vägen dit kan ni öva på att gå fot eller att gå fint i kopplet. Hunden ska gå på insidan av dig, på vänster sida så att den är skyddad från biltrafiken. Du kan öva din hund att alltid gå med slakt koppel eller att gå precis bredvid eller steget bakom dig. Uppmuntra med godis. När ni kommer fram är det dags för lek och återhämtning innan ni promenerar tillbaks igen.