Roliga hundaktiviteter utomhus

maj 4, 2020 Posted in Uncategorized by Inga kommentarer

Det är härligt att promenera och att följa årstidernas alla växlingar i utomhusmiljön. En hundägare är aldrig ensam utan har alltid ett nyfiket och energiskt litet djur med sig som ger både trygghet och liv till vardagen. Trots det kan långsamma promenader till slut kännas ganska tradiga för både hund och husse eller matte. Det finns inget nytt att se, det är ruggigt och grått och du har inte samma nöje som hunden av osynliga doftspår bakom elskåp och lyktstolpar. Då är det dags att införa några nya spännande lekar att sysselsätta sig med på promenaderna!

Leta godis

Det här är en aktivitet som passar för hundar som gillar att spåra och har ett starkt driv efter godis. Ta med hundens favoritgodis, gärna en sort som doftar mycket såsom falukorv eller godisringar. Be hunden att sitta ner eller bind upp hunden temporärt. Sedan går du bort och gömmer godiset längs med stigar i en linje. Du kan antingen lägga ut banan i en cirkel, eller gå samma väg tillbaka. För att börja letandet säger du ”sök!” till hunden och pekar på marken. Eftersom det luktar starkt av godis så kommer hunden troligtvis att fatta galoppen och börja spåra upp den bana som du lagt ut.

Det här är en rolig aktivitet som tränar hundens doftsinne.

Hund-parkour

Parkour – sporten där man hoppar och springer på saker i stadsmiljön har varit populär de senaste åren. Träna lätt parkour med hunden genom att låta den hoppa upp på stenar, bänkar och avsatser. Lär hunden ett kommando som betyder att den ska hoppa upp och stanna exempelvis på en sten. När du säger ”hopp” eller ”hopp upp” ska hunden förstå vad du vill. Det här kan bli ett nytt sätt att utforska omgivningen på och det är roligt för både hunden och hundägaren. På samma sätt kan du lära hunden att hoppa över hinder som ni stöter på, exempelvis en parkbänk eller ett lågt staket. Välj ett hinder som passar hundens storlek, ta fart säg ett kommando såsom ”över!” precis innan hunden ska hoppa. Glöm inte att ge mycket beröm, och kom också ihåg att hålla koll på kopplet så att det inte blir en fara för hunden.

Stanna på plats

Om du har tillgång till en plats där hunden kan vara lös är platsövningar en mycket rolig och nyttig aktivitet. Be hunden att sitta ner och stanna. Gå sedan bort en bit och kalla på hunden. Hunden kommer säkert att komma i full galopp mot dig och det blir ett lyckofullt möte när ni återförenas igen.